Vítejte na stránkách obce Sdružení Peklo.
Nastavení zobrazení

Sdružení Peklo

Obce mikroregionu

Obec Holany leží přímo u soustavy Holanských rybníků na bobřím potoce. Má přes 500 obyvatel, jejich počet se však v letních měsících mnohonásobně zvyšuje o návštěvníky stovek rekreačních chat, několika rekreačních středisek, dětských táborů a návštěvníků kempu.
Obec Horní Police se rozkládá v oblasti východního okraje Českého středohoří na obou březích řeky Ploučnice v malebném údolí, ohraničeném na severu Dvorským kopcem vysokým 521 m a na jihu uzavřeném táhlým Havraním hřbetem, jenž v délce 5 km dosahuje od Potoka Merbolitckého až k potoku Valteřickému a svým nejvyšším vrcholem, zvaným Strážný dosahuje nadmořské výšky 598 m. Zastavěná část obce v okolí kostela leží 259 m nad mořem.

Obec Jestřebí leží  9 km jihovýchodně od okresního města Česká Lípa. První zmínka o této obci pochází z roku 1352. Dnešní obec je nástupcem původního městečka Krušina, které leželo přímo na úpatí hradního kopce a dodnes se z něj dochovala jen uprostřed hřbitova stojící zvonice původního, později rovněž zaniklého kostela. Do obce Jestřebí spadají místní části Újezd, Podolec, Pavlovice a Popelov.

Obec Volfartice, obec se zhruba sedmi sty obyvateli, leží severozápadně od České Lípy  v údolí potoka Libchava ohraničeném čedičovými vrchy se smíšenými lesy. Součástí obce je i místní část Nová Ves.
První zaručená zpráva o vsi je z roku 1281, přesné datum vzniku však není známo. Ve středověku byla na místě dnešních Volfartic dvě šlechtická sídla s tvrzemi. Jedna  z nich je dochovaná do dnešní doby a je památkově chráněná. V roce 1850 byly části obce sloučeny.Památkově chráněným objektem je i kostel a areál hřbitova. První přímá zmínka o kostelu sv. Petra a Pavla se datuje rokem 1352. Na místě původního kostela, který byl zbourán , byl v 80.letech 18. století vystavěn kostel nový, v rokokovém stylu.
Za zmínku stojí i několik památkově chráněných podstávkových či roubených domů a budova staré školy v Nové Vsi.
Nově zrekonstuovaná a moderně vybavená budova základní a mateřské školy tvoří spolu s kostelem dominantu obce.
Ve volném čase mohou jak místní, tak i návštěvníci využít k aktivnímu odpočinku bikepark,několik dětských hřišť, vodní nádrž nebo se projet po cyklostezce Varhany (Česká Lípa - Kamenický Šenov), která obec lemuje.

Aktuálně

Holany

Výstraha před velmi silnými bouřkami

Holany: Vystraha pred velmi silnymi bourkami plati v patek od 14 do 24 hod. Narazy vetru az 90km/hod, kroupy 2 cm a privalovy dest az 50 mm. Mohou zpusobit privalove povodne, vyvracet stromy. Vypadky v energetice. Sledujte situaci!
Volfartice

Oznámení o přerušení dodávky elektrické energie 12.7.2024

ČEZ Distribuce a.s. oznamuje přerušení dodávky elektrické energie v obci Volfartice. Místa dotčená odstávkou jsou v příloze - objekty od autobusové otočky k nádraží.
Volfartice

Zahradní slavnost k ukončení školního roku

ZŠ a MŠ Volfartice Vás zve na zahradní slavnost k ukončení školního roku.
Holany

Velmi silné bouřky

Výstraha před velmi silnými bořkami platí v pátek od 14 do 21 hod. Nárazy větru až 90km/hod, kroupy 2 cm a přívalový déšť až 50 mm. Mohou způsobit lokální zatopení! Sledujte situaci!

Horní Libchava

Plánovaná odstávka elektřiny č.p. 136, 137, 139

oznameni-110060962552-cppseekd3ihm4rlcibig.pdf
Horní Libchava

Tvořivé podvečery s Verčou - batikování

Snímek obrazovky 2024-06-20 134332.png

obrázek nenalezen
DSO Peklo

Svazek obcí Peklo byl založen obcemi Holany, Kvítkov, Provodín, Sosnová, Stvolínky a Zahrádky dne 23. května 2002, v roce 2004 ke svazku přistoupila Česká Lípa a Stružnice.
Od roku 2007 jsou členy rovněž obce Kozly, Horní Libchava, Horní Police, Volfartice a město Žandov. Česká Lípa od r. 2011 není členem. V r. 2015 přistoupila do Svazku obcí Peklo obec Jestřebí.
Sídlo svazku je v Zahrádkách. Svůj název převzal svazek obcí Peklo od názvu kaňonovitého údolí Robečského potoka.

Úřední deska

Zpravodaj mikroregionu